Nigel Slater

Penne arrabiata


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Penne arrabiata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek oliwy ekstra vergine

2 średnie czerwone chili

pokrojone na plasterki

2 ząbki czosnku

posiekane

garść liści bazylii

600 g krojonych pomidorów z puszki

sól do smaku

400 g makaronu penne

tarty parmezan

do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć chili i czosnek. Po minucie dodaj liście bazylii, żeby zmiękły w aromatycznej oliwie. Zdejmij czosnek, bazylię oraz chili z patelni i odłóż na bok. Włóż na patelnię krojone pomidory. Dodaj z powrotem czosnek, bazylię i chili. Podgrzewaj na małym ogniu co najmniej 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron w dużym garnku osolonego wrzątku. Odsącz makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym. Podawaj z tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.