Anjum  Anand

Pendżabski cranachan


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pendżabski cranachan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 żółtka

7 łyżek cukru

1½ łyżeczki skrobi kukurydzianej

450 ml pełnego mleka

4 łyżki mielonych migdałów

300 g umytych jeżyn

1 łyżeczka soku z cytryny

35 g płatków owsianych

200 ml śmietanki kremówki

ubitej na sztywno

3 łyżki whisky single malt

2 łyżki uprażonych migdałów w płatkach + do przybrania

cukier puder

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć żółtka do białości z sześcioma łyżeczkami cukru. Odstawić. Rozrobić skrobię kukurydzianą z dwiema łyżkami mleka. Dodać razem z migdałami do reszty mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i cały czas ubijając, dodać żółtka z cukrem. Ponownie postawić na ogniu i cały czas ubijając, podgrzewać 4-5 minut, do zgęstnienia. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć płatki owsiane, regularnie mieszając, 4-5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować 50 g jeżyn z sokiem z cytryny i pozostałą łyżką cukru. Dodać resztę jeżyn i wymieszać. Dodać do mleka z migdałami łyżkę ubitej kremówki i dokładnie wymieszać. Dodać resztę kremówki, płatki owsiane i whisky, i wymieszać delikatnie. Warstwami nakładać do pucharków masę migdałową i masę jeżynową, przesypując je płatkami migdałów. Przed podaniem posypać resztą płatków i cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.