Marta Dymek

Pęczotto z grzybami


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

odsłon: 1019

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 g suszonych grzybów

1 szklanka gorącej wody

750 ml bulionu (w garnku)

 

1 cebula

2 liście laurowe

sól i czarny pieprz

olej

1 ząbek czosnku

1 szklanka pęczaku

¼ szklanki piwa lub cydru

3 - 4 łyżki płatków drożdżowych

 

oraz:

200 g grzybów leśnych

olej

 

do podania: pietruszka, sok z cytryny, oliwa, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Namoczone grzyby wraz z wodą dodac do bulionu i podgrzać tak, aby prawie wrzało. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, liście laurowe, sól i pieprz i smażyć na małym ogniu przez 3 - 5 minut.
Kaszę pęczak dwukrotnie porządnie wypłukać. Tuż przed jej wrzuceniem dodać czosnek, smażyć 30 sekund, a następnie wrzucić kaszę i porządnie zamieszać. Wlać piwo i pozwolić odparować.
W tym czasie namoczone grzyby wraz z wodą wlać do bulionu i podgrzać. Do garnka z pęczakiem wlewać po chochelce gorącego bulionu co jakiś czas mieszając.
Kiedy pęczak będzie prawie miękki usmażyć grzyby oraz posiekać pietruszkę. Na koniec do pęczaku wsypać płati drożdżowe, podawać z usmażonymi grzybami, skropione sokiem z cytryny, obsypane pietruszką oraz pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.