Pęczki sałaty z szynką

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pęczki sałaty z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

sok i skórka z 1 cytryny

1 łyżka ziarnistej musztardy

1 łyżka miodu

60 ml oliwy

sól i pieprz

8 plastrów szynki parmeńskiej

około 450g mieszkanki sałat: rukoli, liści gorczycy, jarmużu

8 wąsów szczypiorku

Przygotowanie:

W misce utrzyj na gładki sos musztardę, miód, oliwę, sok i skórkę z 1 cytryny, sól i pieprz.
Ułóż plastry szynki na desce, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Złóż razem 8-12 liści sałat, łodygami w jedną stronę. Ułóż wąską częścią na plastrze szynki tak, aby liście wystawały z jednej strony, a łodygi kończyły się równo z plastrem. Przygotuj drugi pęczek i połóż w odwrotną stronę. Połóż 1 wąs szczypiorku tak, aby wystawał z obu stron. Zwiń ciasno plaster szynki i rozetnij przez środek (tam, gdzie nałożyły się na siebie łodygi sałaty). Postaw pęczki na rozcięciach. Będziesz mieć 16 pęczków liści, które trzyma u podstawy plaster szynki. Ułóż na półmisku i polej dressingiem musztardowo-miodowym.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.