Paupiettes z indyka z maronami i brukselką

Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 plastrów piersi z indyka
  • sól i pieprz
  • łyżka masła lub smalcu
  • duża drobno posiekana cebula
  • 140 g mielonej wieprzowiny lub mięsa z indyka
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • obfita garść posiekanej natki pietruszki
  • 6 podartych dużych listków szałwii
  • 4 plastry boczku w podłużnych skwarkach
  • ćwierć miarki koniaku lub madery
  • miarka bulionu z kury
  • 450 g zblanszowanej brukselki
  • 225 g maronów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozbić piersi przez folię na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i odłożyć. Rozpuścić masło na patelni i lekko zeszklić cebulę. Wymieszać mielone mięso z bułką tartą i ziołami w misce, po czym dodać zeszkloną cebulę. Obficie posolić i popieprzyć. Rozłożyć masę na plastrach mięsa. Zwinąć je w pakuneczki i związać każdy 3 kawałkami sznurka. Zawinąć w folię, uformować w kulki, zdjąć folię.
Usmażyć skwarki, wyłożyć na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Obsmażyć paupiettes ze wszystkich stron. Zdeglasować koniakiem i zredukować do objętości łyżki. Dodać bulion, skwarki i brukselkę. Przykryć i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, ok. kwadransa. Dodać marony, przewracając paupiettes, i przesmażać przez kolejnych 5 - 7 minut. Podawać z puree z dyni.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA