Paupiettes z indyka z maronami i brukselką

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 plastrów piersi z indyka

sól i pieprz

łyżka masła lub smalcu

duża drobno posiekana cebula

140 g mielonej wieprzowiny lub mięsa z indyka

3 czubate łyżki bułki tartej

obfita garść posiekanej natki pietruszki

6 podartych dużych listków szałwii

4 plastry boczku w podłużnych skwarkach

ćwierć miarki koniaku lub madery

miarka bulionu z kury

450 g zblanszowanej brukselki

225 g maronów

 

Przygotowanie:

Rozbić piersi przez folię na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i odłożyć. Rozpuścić masło na patelni i lekko zeszklić cebulę. Wymieszać mielone mięso z bułką tartą i ziołami w misce, po czym dodać zeszkloną cebulę. Obficie posolić i popieprzyć. Rozłożyć masę na plastrach mięsa. Zwinąć je w pakuneczki i związać każdy 3 kawałkami sznurka. Zawinąć w folię, uformować w kulki, zdjąć folię.
Usmażyć skwarki, wyłożyć na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Obsmażyć paupiettes ze wszystkich stron. Zdeglasować koniakiem i zredukować do objętości łyżki. Dodać bulion, skwarki i brukselkę. Przykryć i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, ok. kwadransa. Dodać marony, przewracając paupiettes, i przesmażać przez kolejnych 5 - 7 minut. Podawać z puree z dyni.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.