Mark  Bittman

Pate


Przepis z programu Minimalista (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pate
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g łopatki wieprzowej z tłuszczem

pokrojonej na kawałki

450 g łopatki lub giczy cielęcej

pokrojonej na kawałki

6 plasterków dobrego boczku

sól

5 ząbków czosnku

1 łyżka nasion kopru włoskiego

1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach

1 łyżka nasion kolendry

1 jajko

125 ml tłustej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pokroić połowę mięsa na kawałki o średnicy ok. 0,5 - 1 cm. Przełożyć do miski. Zmielić w robocie kuchennym pozostałe mięso i połowę boczku. Dodać sporą szczyptę soli, czosnek i pozostałe przyprawy oraz jajko, zmiksować. Wymieszać z posiekanym mięsem i śmietaną. Usmażyć mały kotlet, spróbować i ewentualnie doprawić. Przełożyć masę do formy keksowej o wymiarach 25x7cm lub brytfanny o wymiarach 23x13 cm. Przykryć pozostałym boczkiem w plastrach. Piec co najmniej godzinę, dopóki na masie nie pojawią się pęcherzyki i nie zacznie wyciekać tłuszcz. Ostudzić, wstawić do lodówki. Można odsączyć tłuszcz. Pokroić w plastry. Podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.