Pate z wątróbek z żurawiną pieczonymi orzechami i tymiankiem

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pate z wątróbek z żurawiną pieczonymi orzechami i tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g wątróbek drobiowych

150 g masła

2-3 łyżki konfitury żurawinowej

ewentualnie mielone przyprawy korzenne, np. anyż

mąka do obtoczenia wątróbek

pieczone orzechy laskowe

świeży tymianek



Przygotowanie:

Czyścimy wątróbki, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na złoto w trzech łyżkach masła, odstawiamy. W garnku topimy masło, a gdy się zagotuje starannie zbieramy szumowinę, zdejmujemy z ognia. Konfiturę i wątróbkę miksujemy w blenderze na gładką masę, powoli dodając klarowane masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z razowym chlebem lub chrupkim pieczywem z listkami tymianku, pieczonymi orzechami i odrobiną konfitury żurawinowej.

powrót

Podobne przepisy

Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baleron z imbirem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.