Patatas bravas

Patatas bravas
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
Pasta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kruszonej papryki cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najlepsze są malutkie ziemniaki z cienką skórką, które wystarczy umyć i lekko obgotować. Zwykłe ziemniaki, należy ugotować w mundurkach na półtwardo. Jeżeli skórka jest gruba, trzeba ją obrać, cienką można zostawić. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Składniki pasty wymieszać. Pastę wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć oblepione na czerwono ziemniaki, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażyć, aż ziemniaki będą gorące, a pasta na nich zrumieniona. Podawać na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA