Jola Słoma

Pasztet z grochu z kurkami


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne

odsłon: 3346

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag łuskanego grochu

50 dag kurek

25 dag brukselki

50 dag marchwi

10 dag łuskanego słonecznika

woda

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki oleju

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczk czarnego pieprzu

3 łyżeczki soli

kaszka kukurydziana do wysypania formy

kwiaty nasturcji do dekoracji

 

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojoną brukselkę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy na malutkim ogniu, aż groch zmięknie. Uwaga: Groch w zależności od tego, czy jest świeży, czy nie, potrzebuje różnej ilości wody. Nie możemy dopuścić do tego, żeby woda się wygotowała, a groch przypalił. Musimy również uważać, by nie przerobić grochu na grochówkę poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody. W tym czasie smażymy pokrojone kurki na 2 łyżkach oleju ze szczyptą pieprzu i soli przez kilka minut i odkładamy na bok. Oczyszczamy patelnię i prażymy bez tłuszczu słonecznik. Gdy się zarumieni, podlewamy łyżką sosu sojowego i szybko mieszamy, aż nasiona przeschną. Wrzucamy je do kurek. Na patelnię wlewamy resztę oleju i przypraw. Smażymy ok. pół miuty, by wydobyć aromat przypraw. Ugotowany groch miksujemy z warzywami z dodatkiem oleju z przyprawami, solą i sosem sojowym. Dorzucamy szklankę płatków owsianych i jeszcze raz miksujemy. Kurki i słonecznik dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Przekładamy do foremek posmarowanych oliwą i wysypanych kaszką kukurydzianą. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 C. Podajemy z jarzębiną w sosie majonezowym.

powrót

Podobne przepisy

Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka kakaowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.