Iwona  Zasuwa

Pasztet z fasoli mung


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Pasztet z fasoli mung
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g fasoli mung

4 jajka

3 marchewki

nieduży seler

2 pietruszki

1 duża cebula

5 łyżek prażonego sezamu (opcjonalnie)

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

0,5 pęczka natki pietruszki

kmin rzymski, cząber, roztarte nasiona kolendry

kilka łyżek masła klarowanego

kilka łyżek płatków amarantusa (do wysypania formy)

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę wypłucz i namocz, najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ugotuj al dente na parze.
Następnie zmiel w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej następujące składniki: fasolę, warzywa, kaszę oraz sezam i wymieszaj.
Cebulę pokrój drobno i uduś na klarowanym maśle wraz z ziołami. Gdy wystygnie, połącz z masą, jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj długą keksówkę, lub dwie małe: wysmaruj je od wewnątrz masłem i oprósz płatkami amarantusa (lub innymi drobnymi płatkami zbóż).
Wyłóż masę do formy, dociśnij, połóż na wierzchu płatki klarowanego masła i piecz w piekarniku w 180º C przez 60 - 90 minut w zależności od wilgotności masy. Wystudź przed wyjęciem z formy.

powrót

Podobne przepisy

Buraczane pęczotto
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.