Gosia  Molska

Pasztet z czerwoną nitką


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pasztet z czerwoną nitką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej

250 g boczku surowego

200 g tłustej wołowiny

100 g wątróbki drobiowej

2 jajka

włoszczyzna

2 czerwone papryki

garść pistacji

¼ szklanki miazgi orzechowej

kilkanaście ziaren świeżego zielonego pieprzu

sól

pieprz

suszony tymianek do smaku

 

Przygotowanie:

Ugotować wywar z warzyw i do gorącego, wrzucić mięsa. Gotować do miękkości, wystudzić. Mięsa zmielić na drobnym sitku, dodać pistacje, pieprz zielony, jajka, miazgę orzechową i doprawić do smaku. Papryki upiec i zdjąć z nich skórkę. Foremkę nasmarować masłem, posypać miazgą orzechową i ułożyć warstwę masy mięsnej. W połowie foremki przełożyć papryki, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę mięsa. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 1 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.