Marta Dymek

Pasztet warzywny w muffinkach


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

odsłon: 2587

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

¼ selera

1 cebula

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 goździk

1 gwiazdka anyżu

 

 

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy

1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze

100 ml oleju roślinnego

2 laski selera naciowego

2 ząbki czosnku, posiekane

2-3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka suszonej pietruszki

½ łyżeczki lubczyku

½ łyżeczki cząbru

½ łyżeczki tymianku

spora szczypta gałki muszkatołowej

sól i czarny pieprz

 

oraz: forma do muffinek, suszone śliwki, suszona żurawina

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półksiężyce, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
Kiedy cebula będzie zeszkolna, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Przełożyć do foremek na muffinki lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.