Antony Worrall Thompson

Paszteciki z ziemniakami i groszkiem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Paszteciki z ziemniakami i groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

czosnek

oliwa

sól i pieprz

zielony groszek

ciasto filo

masło

jajka

olej do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Utłuc z czosnkiem i oliwą na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Gotować groszek w osolonym wrzątku ok. 3-5 minut, odcedzić, dodać do ziemniaków i wymieszać. Masło stopić i lekko przestudzić. Każdy arkusz ciasta filo (pozostałe trzymać przykryte wilgotną ściereczką) posmarować do połowy masłem i złożyć na pół. Przyciąć brzegi, by powstał kwadrat. Nałożyć na róg czubatą łyżkę nadzienia i uformować dołek. Wbić do dołka jajko. Posmarować brzegi ciasta masłem i złożyć kwadrat po przekątnej. Zlepić brzegi ciasta i zawinąć, by powstał kwadrat. Smażyć w głębokim oleju ok. 10-15 minut na złocisty kolor, lub piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.