Antony Worrall Thompson

Paszteciki z jagnieciną


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Paszteciki z jagnieciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g mielonej jagnięciny

1 mała czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4 łyżki posiekanej naci kolendry

szczypta szafranu

1 łyżeczka chilli w proszku

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki papryki w proszku

½ łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki mielonego kminu

8 arkuszy ciasta filo

90 g masła

 

 

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i kolendry i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na suchą patelnię i prażyć ok. 10 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić. Masło stopić i lekko przestudzić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Każdy arkusz ciasta filo (pozostałe trzymać przykryte wilgotną ściereczką) przekroić wzdłuż na pół, posmarować do połowy masłem i złożyć na pół. Nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć do środka dłuższe brzegi ciasta i zwinąć ciasto z nadzieniem w trójkąty. Posmarować stopionym masłem i ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut na złocisty kolor (lub smażyć w głębokim oleju ok. 7-8 minut). Wyjąć paszteciki z piekarnika, lekko przestudzić i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułka z farszem na przekąskę
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.