Paszteciki z grzybami, cebulą i ementalerem

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Paszteciki z grzybami, cebulą i ementalerem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

500 g mąki chlebowej

7 g soli

10 g drożdży instant

1 jajko

250 ml mleka 3,2%

80 g cukru

250 g zimnego, niesolonego masła

mąka do podsypania



nadzienie:

1-2 łyżki oliwy

1 cebula

200 g grzybów

sól

świeżo zmielony pieprz

300+100 g ementalera

1 jajko



Przygotowanie:

Umieszczamy w misce mąkę, drożdże i sól, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy jajka, mleko i cukier. Mieszamy składniki łyżką, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Wyjmujemy masło z lodówki, oprószamy mąką i rozbijamy wałkiem w prostokąt 20 x 33 cm. Przykrywamy masłem dolne ⅔ ciasta, zaginamy od góry ⅓ ciasta (tę bez masła) i na to ⅓ od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu. Przyciskamy wałkiem od środka w górę i od środka w dół. Znów rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Zaginamy ⅓ od góry i na to ⅓ od dołu. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut. Powtarzamy pkt 5 jeszcze 2 razy. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy i siekamy, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i grzyby i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy 300 g ementalera na tarce o dużych oczkach. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Przyklejamy dolny brzeg do blatu. Wykładamy grzyby i cebulę na ciasto równą warstwą, posypujemy startym serem. Zaginamy górny brzeg i ciasno zwijamy w dół. Chwilę rolujemy, lekko rozciągając od środka ku końcom, odcinamy końce bez nadzienia. Kroimy walec w poprzek na 8-12 równych części. Kładziemy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy blaszkę w torbie foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ementalera. Wyjmujemy blaszkę z lodówki, usuwamy torbę, przy pomocy pędzla smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.