Paszteciki z grzybami, cebulą i ementalerem

Paszteciki z grzybami, cebulą i ementalerem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
500 g mąki chlebowej
7 g soli
10 g drożdży instant
1 jajko
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
250 g zimnego, niesolonego masła
mąka do podsypania

nadzienie:
1-2 łyżki oliwy
1 cebula
200 g grzybów
sól
świeżo zmielony pieprz
300+100 g ementalera
1 jajko

Przygotowanie:
Umieszczamy w misce mąkę, drożdże i sól, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy jajka, mleko i cukier. Mieszamy składniki łyżką, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Wyjmujemy masło z lodówki, oprószamy mąką i rozbijamy wałkiem w prostokąt 20 x 33 cm. Przykrywamy masłem dolne ciasta, zaginamy od góry ciasta (tę bez masła) i na to od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu. Przyciskamy wałkiem od środka w górę i od środka w dół. Znów rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Zaginamy od góry i na to od dołu. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut. Powtarzamy pkt 5 jeszcze 2 razy. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy i siekamy, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i grzyby i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy 300 g ementalera na tarce o dużych oczkach. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Przyklejamy dolny brzeg do blatu. Wykładamy grzyby i cebulę na ciasto równą warstwą, posypujemy startym serem. Zaginamy górny brzeg i ciasno zwijamy w dół. Chwilę rolujemy, lekko rozciągając od środka ku końcom, odcinamy końce bez nadzienia. Kroimy walec w poprzek na 8-12 równych części. Kładziemy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy blaszkę w torbie foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ementalera. Wyjmujemy blaszkę z lodówki, usuwamy torbę, przy pomocy pędzla smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA