Gary  Rhodes

Paszteciki kornwalijskie


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paszteciki kornwalijskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 – 900 g ciasta francuskiego

225 g wołowiny (mostek

łopatka)

1 średni ziemniak

1 duża cebula

1 mała rzepa

25 g masła

1 jajko

sól i pieprz

tłuszcz do smarowania blachy

 

 

Przygotowanie:


Mięso oczyścić z błon i pokroić na wąskie plasterki. Ziemniak, cebulę i rzepę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić mięso i warzywa solą i pieprzem. Stopić masło i skropić nim warzywa. Rozwałkować ciasto na grubość 3 – 5 mm i wykroić krążki o średnicy 20 cm. Na połowie każdego krążka ułożyć warstwami mięso i warzywa, zostawiając wolny brzeg. Posmarować brzeg ciasta rozmąconym jajkiem i skleić brzegi pasztecików, ew. formując ozdobny wzór. Ułożyć paszteciki na natłuszczonej blasze i posmarować jajkiem. Wstawić paszteciki do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umieścić paszteciki w piekarniku i piec 15 – 20 minut na złocisty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30 – 35 minut. Podawać gorące.

powrót

Podobne przepisy

Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.