Grzegorz  Łapanowski

Pasty


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 9634

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pasta biała:

słoik lub puszka białej fasoli

80 ml oliwy

mała garść lekko utłuczonych orzechów włoskich

1-2 łyżki siekanej kolendry

sól i pieprz do smaku

Pasta zielona:

2 garście świeżego lub mrożonego groszku

kilka suszonych pomidorów

1 żółty pomidor

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki siekanej natki pietruszki

50 ml oliwy z suszonych pomidorów

Pasta czerwona:

1 słoik fasoli red kidney

1 łyżka harisy

3 łyżki mięty

sok z cytryny do smaku

50 ml oliwy

ew. pół płaskiej łyżki utartego kminu rzymskiego

Przygotowanie:

Pasta biała:
Odcedzoną fasolę ucieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką masę, stopniowo dodajemy oliwę. Następnie do masy dodajemy posiekane zioła, orzechy, sól i pieprz. Zdobimy listkiem kolendry i połówką orzecha. Podajemy jako pastę do pieczywa.
Pasta zielona:
Groszek wrzucamy na moment do gotującej się osolonej wody z cukrem i oliwą. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie. Dzięki temu groszek zachowa swój kolor i nie rozgotuje się. Ucieramy go na gładką masę i dodajemy utarty czosnek, siekane pomidory, natkę i powoli dolewamy oliwę. Dekorujemy ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem natki pietruszki.
Pasta czerwona:
Fasolę ucieramy, dodajemy kmin, harisę, siekaną miętę, sok z cytryny, a na końcu wkręcamy oliwę. Podajemy do chleba.

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.