Si King

Pastichio


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pastichio
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Środkowa warstwa - mięso z sosem:

2 łyżki oleju

500 g mielonej wieprzowiny

5 łyżek oliwy

2 średnie cebule, drobno pokrojone

2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

1 płaska łyżeczka cynamonu

2 kopiaste łyżeczki suszonej mięty

1 kostka rosołowa drobiowa

porządna garść natki pietruszki, drobno posiekanej

500 g rzadkiego przecieru pomidorowego

spora szczypta pieprzu kajeńskiego

pół łyżeczki cukru

sól, świeżo zmielony pieprz



Dolna warstwa - makaron:

350 g penne rigate

1 kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)

1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

1 łyżka masła

około 200 g tartego sera halloumi

8 łyżek beszamelu

2 białka, lekko ubite



Górna warstwa - beszamel:

200 g masła (stopionego i przestudzonego)

pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

szczypta soli

2 żółtka

1,2 l mleka

200 ml creme fraiche

150 g skrobi kukurydzianej

100 g tartego sera halloumi



Przygotowanie:

Do zapiekania potrzebne będzie prostokątne naczynie żaroodporne, o wymiarach mniej więcej 33 cm x 29 cm x 7 cm głębokości. Rozgrzać olej na patelni, włożyć mięso. Smażyć około 5 minut, mieszając, by nie zostały grudki zlepionego mięsa. Delikatnie zlać większość tłuszczu, przechylając patelnię i przytrzymując mięso łyżką cedzakową. Wstawić patelnię z powrotem na gaz, wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Dodać pozostałe składniki tej warstwy, porządnie wymieszać. Dusić pod częściowym przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej, ugotować makaron.



Beszamel - etap 1:

Wlać do garnka masło, dodać gałkę muszkatołową, cynamon, sól i żółtka, energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i creme fraiche, wymieszać trzepaczką, odstawić. Makaron odcedzić, zachowując 2-3 łyżki wody, w której się gotował. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wlać zachowaną wodę. Póki makaron jest gorący, dodać gałkę muszkatołową, masło i halloumi, porządnie wymieszać. Kiedy makaron przestygnie, wymieszać z ubitymi białkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.



Beszamel - etap 2:

Do składników sosu dodawać skrobię kukurydzianą (po 1 łyżce), mieszając cały czas trzepaczką. Wstawić garnek na mały gaz, podgrzewać, energicznie mieszając trzepaczką. Z początku w sosie mogą być grudki, jednak staranne i energiczne nieustanne ubijanie sprawi, że nabierze on jedwabistej gładkości. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, należy zdjąć go z ognia i odjąć 8 łyżek sosu - dodać je do makaronu, wymieszać. Na makaronie rozłożyć warstwę przestudzonego mięsa z sosem. Na koniec na mięsie ułożyć warstwę beszamelu i posypać tartym halloumi. Wstawić naczynie do piekarnika (w górnej jego części), zapiekać przez około 40 minut. Przed podaniem gotowe pastichio odstawić na godzinę, by „odpoczęło”.





Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach - nie ma jak u mamy”



powrót

Podobne przepisy

Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka z kurczakiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.