Pasterski paj z jagnięciną i ziemniakami

Pasterski paj z jagnięciną i ziemniakami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g karkówki jagnięcej bez kości
  • pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej roślinny
  • 1 posiekana cebula
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 marchewki
  • pokrojone na plasterki
  • 350 ml bulionu jagnięcego
  • 500 g ziemniaków
  • obranych
  • pokrojonych w kostkę i obgotowanych
  • 450 g gotowego rozwałkowanego kruchego ciasta
  • 1 rozkłócone jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oprósz mięso mąką. Rozgrzej w dużym rondlu dość oleju roślinnego, by przykrył dno i usmaż cebulę z mięsem, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć marchewki i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz płomień. Duś co najmniej godzinę, aż mięso będzie miękkie i smaczne. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka z jagnięciną pokrojone ziemniaki. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i przykryj kruchym ciastem. Zrób nożem 3 szczeliny w cieście, żeby para znajdowała ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i piecz około 40 minut, aż będzie złociste. Od razu podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA