Nigel Slater

Pasterski paj z jagnięciną i ziemniakami


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pasterski paj z jagnięciną i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g karkówki jagnięcej bez kości

pokrojonej w kostkę

1 łyżka mąki pszennej

olej roślinny

1 posiekana cebula

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2 marchewki

pokrojone na plasterki

350 ml bulionu jagnięcego

500 g ziemniaków

obranych

pokrojonych w kostkę i obgotowanych

450 g gotowego rozwałkowanego kruchego ciasta

1 rozkłócone jajko

 

 

Przygotowanie:


Oprósz mięso mąką. Rozgrzej w dużym rondlu dość oleju roślinnego, by przykrył dno i usmaż cebulę z mięsem, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć marchewki i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz płomień. Duś co najmniej godzinę, aż mięso będzie miękkie i smaczne. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka z jagnięciną pokrojone ziemniaki. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i przykryj kruchym ciastem. Zrób nożem 3 szczeliny w cieście, żeby para znajdowała ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i piecz około 40 minut, aż będzie złociste. Od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.