Nadia G.

Pasterska zapiekanka z polędwicą wołową


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pasterska zapiekanka z polędwicą wołową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Puree ziemniaczane:

2 bulwy pochrzynu, obrane i pokrojone na równe kawałki

2 duże ziemniaki, pokrojone na równe kawałki

1 czubata łyżka masła

trochę pełnego mleka

duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu



Polędwica:

2 łyżki oliwy extra vergine

1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

900 g mielonej ekologicznej polędwicy wołowej

garść natki pietruszki, posiekanej

duża szczypta wędzonej papryki

szczypta pieprzu kajeńskiego

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu



Kukurydza:

2 kolby kukurydzy

1 czubata łyżka masła

pęczek szczypiorku, posiekany

2/3 szklanki tłustej śmietany



garść pokruszonych chipsów ziemniaczanych

szczypta wędzonej papryki



Przygotowanie:

Ugotuj pochrzyn i ziemniaki w osolonej wodzie w 12 - 15 minut, aż będą miękkie po nakłuciu widelcem. Odlej wodę i przełóż warzywa do dużej miski. Dodaj masło, mleko, sól morską oraz świeżo mielony pieprz i ugnieć na puree. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, zmniejsz płomień i smaż przez 8 min. Dodaj mieloną polędwicę wołową, natkę pietruszki, wędzoną paprykę, pieprz kajeński, sól morską i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i smaż 10 min. Zwiększ płomień i smaż jeszcze kilka minut, aż mięso przysmaży się i zrumieni. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj kolby kukurydzy w posolonej wodzie w 5 minut. Wyjmij je i okrój ziarno. Rozgrzej masło w rondlu, na średnim ogniu. Wsyp ziarno kukurydzy do rondla i dopraw solą morską oraz pieprzem. Wlej śmietanę i zagotuj. Przykryj rondel i duś na małym ogniu przez 10 minut. Przełóż kukurydzę w śmietanie do naczynia malaksera i zmiksuj pulsacyjnie. Równomiernie rozłóż podsmażoną wołowinę na dnie żaroodpornego naczynia. Przykryj ją warstwą kukurydzy ze śmietaną, a na wierzchu rozłóż ziemniaczane puree. Posyp jeszcze garścią pokruszonych chipsów i szczyptą wędzonej papryki. Zapiekaj kilka minut, aż się zezłoci.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.