Pastel de nata

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Pastel de nata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

375 g gotowego ciasta francuskiego

1 łyżka mąki kukurydzianej

275 ml śmietany 36%

230 g cukru

6 żółtek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wykroić z ciasta kółka o średnicy 9 cm i wyłożyć wgłębienia w blaszce na 6 mufinek (można użyć blaszki na 12 mniejszych mufinek, wówczas wykroić odpowiednio mniejsze kółka). Odciąć nożem nadmiar ciasta. Foremki z ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę lub obciążniki ceramiczne. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut, potem usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut (ciasto powinno być lekko wyrośnięte, ale nie zrumienione). Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Zmieszać w misce mąkę kukurydzianą z 50 ml śmietany. Dodać resztę śmietany i lekko ubić. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem, dodać do śmietany i wymieszać trzepaczką. Rozlać mieszaninę do podpieczonych foremek z ciasta, mniej więcej do dwóch trzecich wysokości. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (nadzienie na brzegach powinno lekko urosnąć, a na środku pozostać niezastygnięte). Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, wyjąć babeczki z foremek i odłożyć na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.