Pastel de nata

Pastel de nata
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 375 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 275 ml śmietany 36%
  • 230 g cukru
  • 6 żółtek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wykroić z ciasta kółka o średnicy 9 cm i wyłożyć wgłębienia w blaszce na 6 mufinek (można użyć blaszki na 12 mniejszych mufinek, wówczas wykroić odpowiednio mniejsze kółka). Odciąć nożem nadmiar ciasta. Foremki z ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę lub obciążniki ceramiczne. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut, potem usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut (ciasto powinno być lekko wyrośnięte, ale nie zrumienione). Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Zmieszać w misce mąkę kukurydzianą z 50 ml śmietany. Dodać resztę śmietany i lekko ubić. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem, dodać do śmietany i wymieszać trzepaczką. Rozlać mieszaninę do podpieczonych foremek z ciasta, mniej więcej do dwóch trzecich wysokości. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (nadzienie na brzegach powinno lekko urosnąć, a na środku pozostać niezastygnięte). Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, wyjąć babeczki z foremek i odłożyć na kratkę do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA