Delia  Smith

Pasta z kraba


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pasta z kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duża szalotka

2 dwie łyżki sherry

przyprawy

15 dag niesolonego masła

30 dag mięsa krabów

1 łyżeczka soku z cytryny

półtorej łyżeczki ekstraktu z sardeli

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekaną szalotkę wrzucamy do rondelka, wlewamy sherry, dodajemy po dużej szczypcie pieprzu kajeńskiego i przyprawy z łupinek gałki muszkatołowej, a także trochę świeżo startej gałki. Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu dwie minuty, aż połowa sherry odparuje. Dodajemy masło. Mieszamy, by się roztopiło i połączyło z sherry oraz szalotką, a następnie gotujemy przez kwadrans na maleńkim ogniu. Gdy masło wystygnie, przecedzamy je przez sitko, a pozostałą na nim szalotkę starannie wyciskamy, by wydobyć z niej wszystkie soki. Schładzamy masło, miksując je w misce, stojącej na lodzie. Po około pięciu minutach masło przypomina gęsty majonez. Dodajemy mięso krabów – połowa jasnego, połowa ciemnego. Wlewamy sok z cytryny i ekstrakt z sardeli. Dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu – po wymieszaniu trzeba potrawę skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Wszystko razem starannie mieszamy, by składniki się połączyły.
Napełniamy masą małe miseczki po brzegi i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, w której trochę stężeją. Tuż przed podaniem posypujemy odrobiną pieprzu kajeńskiego.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.