Marta Dymek

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

odsłon: 3945

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 3.3

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

szczypta soli

5 suszonych pomidorów

2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

¼ łyżeczki suszonej bazylii

¼ łyżeczki suszonego tymianku

¼ łyżeczki ostrej papryki

sól i czarny pieprz

do podania: dobry chleb, dobre bułeczki, bajgle, dojrzałe awokado + czerwona cebulka, rukola + pieczony burak, upieczona papryka + czarne oliwki

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 10 - 13 minut. Kiedy zacznie się rozpadać dodać szczyptę soli i gotować do całkowitej miękkości.
Ugotowaną soczewicę odcedzić na sitku z małymi oczkami i przestudzić.
Przestudzoną soczewicę przełożyć do naczynia blendera, dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką pastę. Podawać z różnymi składnikami.

powrót

Podobne przepisy

Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Incognito

postów: 1

31.05.2016 19:21

CYTUJ

Przygotowałam dokładnie według podanego przepisu. W porządku, ale nic , co wibruje w ustach bogactwem smaku. Dobre, jako baza przepisu do zmodyfikowania, zgodni z własnym gustem.

spotenski

postów: 2

29.03.2016 13:12

CYTUJ

Probowałem, bomba ;)

sasinek

postów: 2

29.03.2016 11:38

CYTUJ

kurde taką pastę to bym codziennie jeść

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.