Rick Stein

Pasta vongole


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pasta vongole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron

małże vongole veracci

małe krewetki

drobne rybki (np: zigarelle)

oliwa z oliwek extra virgin

czosnek

pomidor

białe wino

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzaną oliwę z oliwek extra virgin wrzucić pokrojony czosnek, w tym przypadku nie musi być drobno pokrojony. Szybko mieszać, żeby za bardzo się nie rozgotował. Dodać pomidory. Ugotować mięczaki i vongole. Do garnka wlać trochę miejscowego białego wina, wrzucić muszle, niezależnie od rozmiaru wszystkie jednocześnie. Wymieszać wszystko w gorącym winie, a następnie przykryć na około 2 minuty. Ponownie podgrzać sos, starając się połączyć sok z resztą. Kiedy sos będzie mocno skoncentrowany i dość suchy, dokładnie oblepi makaron. Do garnka z winem dodać pozostałe owoce morza, małe krewetki, małe rybki. Na koniec skorupiaki. Dusić około 15 minut, w tym czasie ugotować makaron al dente. Przed wymieszaniem go ze skorupiakami, dodać do nich duże ilości pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z prawdziwkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.