Marta Dymek

Pasta ful z bobu


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

Pasta ful z bobu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 czerwona cebula

2 pomidory

½ papryczki chili

2 ząbki czosnku

garść kolendry

1 łyżeczka kuminu

oliwa z oliwek

 

500 g bobu, nieobranego

1 - 1 ½ szklanki wody

sok z ½ cytryny

sól i czarny pieprz

 

do podania: oliwa, pokrojony pomidor, czerwona cebula, świeża kolendra oraz ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półksiężyce, pomidory pokroić w kostkę, a chili, czosnek i kolendrę posiekać.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać cebulę i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie dodać chili, czosnek i kumin i smażyć kolejną minutę, na koniec dodać pomidory z kolendrą i sporą szczyptą soli, dusić wszystko przez 5 minut.
Po tym czasie dodać bób oraz wodę, gotować pod przykryciem przez 10 - 12 minut do czasu, aż bób będzie miękki.
Następnie zblendować blenderem na pastę, dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i schłodzić.
Kiedy pasta całkowicie wystygnie przełożyć do miseczek, skropić obficie oliwą, posypać pokrojoną cebulką, pomidorami oraz kolendrą i podawać z pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.