Jola Słoma

Pascha z mango


Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

Pascha z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg soft tofu

1 dojrzałe mango

sok z 1/2 cytryny

0,5 litra mleka kokosowego

6 łyżek cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

garść suszonych moreli

50 g migdałów pokrojonych w słupki

3 łyżeczki agar-agar

szczypta szafranu

olej z czerwonej palmy lub olejek różany do smarowania blachy

Sos do polania paschy

łyżka soku z limonki

łyżka słodu ryżowego

skórka otarta z 1/2 limonki

Przygotowanie:

Szafran zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut. Obieramy mango, oddzielamy od pestki i miksujemy z tofu, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mleko kokosowe miksujemy z agarem, zagotowujemy i dodajemy szafran. Po czym mieszamy z tofu wymieszanym z mango i cukrem. Kroimy morele w paski. Dodajemy migdały i pokrojone morele. Mieszamy i całość wlewamy do foremki wysmarowanej olejem palmowym lub olejkiem różanym. Odstawiamy w chłodne miejsce aż stężeje i następnie przekładamy na talerz. W przepisie tym tofu z dodatkiem soku z cytryny możemy zastąpić serem trzykrotnie mielonym.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.