Grzegorz  Łapanowski

Parowane selery i pietruszki, z czosnkiem, grzybami, majonezem selerowym i parzonym pstrągiem


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5983

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża obrana bulwa selera

garść grzybów

3 białe pietruszki

kawałek pora - biała część

¼ lampki wina

3 łyżki oliwy

2 łyżki masła

4 filety z pstrąga

1 korzeń pietruszki

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy gruboziarnistej

ew. natka pietruszki i czosnek

1 cytryna

 

Przygotowanie:

Seler i pietruszki kroimy i gotujemy na parze do miękkości. Pora drobno siekamy i smażymy na maśle z oliwą. Podlewamy go winem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Ugotowanego selera przycinamy, by powstały 4 równe grube na cm plastry. Pozostałego selera miksujemy z majonezem, kilkoma kroplami oliwy, a na koniec dodajemy natkę, czosnek i musztardę. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy oczyszczone filety i ściągamy z gazu. Rybka po chwili dojdzie. W tym czasie podsmażamy seler na maśle z oliwą i dodajemy pory i grzyby dusimy 3 - 4 minuty. Na talerzu układamy pora, na nim seler i rybkę, grzyby, kleks majonezu i chipsy z pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

biedro

postów: 2

24.11.2012 19:31

CYTUJ

seler

biedro

postów: 2

24.11.2012 19:26

CYTUJ

Zrobiłam, pyszne!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.