Tomasz Jakubiak

Parowańce z sosem z czerwonych poprzeczek


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11_
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 23

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Parowańce:

1 łyżeczka drożdży

szklanka ciepłego mleka

2 łyżeczki roztopionego masła

ok. 2 szklanki mąki

1 jajko

2 łyżeczki cukru

 

Farsz:

świeża mięta

80 g porzeczek

 

Owocowy sos:

ok. 80 g czerwonej porzeczki

zesty z limonki

zesty z pomarańczy

½ szklanki malin w syropie

sok z pomarańczy

kora cynamonu

anyż

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Włóż do miski drożdże, wlej ciepłe mleko. Dodaj ciepłe, płynne masło. Dodaj cukier, następnie jajko. Wsyp mąkę. Wszystko wymieszaj. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój miętę. Dodaj ją do poprzeczek. Wszystko wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta urwij porcję. Uformuj placuszek, na środku nałóż farsz. Zamknij i uformuj z tego kulkę. Uformowane parowańce włóż do bambusowego koszyczka wyłożonego papierem i gotuj je na parze przez ok. 12 minut.
Gotowe parowańce podawaj z sosem. Do gotującej się w garnuszku czerwonej porzeczki dodaj zesty z limonki i pomarańczy. Dodaj słoiczek malin w syropie. Do tego dołóż sok z wyciśniętej pomarańczy, korę cynamonu i anyż. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Sos przetrzyj przez sito, aby stał się jednolity.
Parowańce podawaj z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piersi z kurczaka podane na makaronie casarecce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.