Jacek Sikora

Parfait (lody) piernikowe


Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Parfait (lody) piernikowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 żółtek

8 goździków

2 laski cynamonu

0,25 gałki muszkatołowej

10 ziaren pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

6 pierniczków

200 g cukru

30 ml wody

2 łyżki ziaren kawy

300 ml śmietany 36%

0,5 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Z 200g cukru i 30 ml wody ugotuj syrop. Gdy się zagotuje dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut. Żółtka ubijaj na kogel-mogel, wlewając wolnym strumieniem gorący syrop. Uprzednio usuń z niego przyprawy. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Mieszaj aż ostygną. Dodaj pokruszone pierniczki. Jeśli są wilgotne podsusz je w piekarniku. Śmietanę ubij mikserem lub w syfonie z dodatkiem fixa. Połącz z żółtkami i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Jeśli chcesz by parfait miało formę terrine koniecznie wyłóż foremkę folią spożywczą. Można obtoczyć ją w kruszonych orzechach włoskich lub laskowych.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.