Jacek Sikora

Parfait (lody) piernikowe


Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Parfait (lody) piernikowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 żółtek

8 goździków

2 laski cynamonu

0,25 gałki muszkatołowej

10 ziaren pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

6 pierniczków

200 g cukru

30 ml wody

2 łyżki ziaren kawy

300 ml śmietany 36%

0,5 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Z 200g cukru i 30 ml wody ugotuj syrop. Gdy się zagotuje dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut. Żółtka ubijaj na kogel-mogel, wlewając wolnym strumieniem gorący syrop. Uprzednio usuń z niego przyprawy. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Mieszaj aż ostygną. Dodaj pokruszone pierniczki. Jeśli są wilgotne podsusz je w piekarniku. Śmietanę ubij mikserem lub w syfonie z dodatkiem fixa. Połącz z żółtkami i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Jeśli chcesz by parfait miało formę terrine koniecznie wyłóż foremkę folią spożywczą. Można obtoczyć ją w kruszonych orzechach włoskich lub laskowych.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.