Paratha na wiele sposobów

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Paratha na wiele sposobów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mąki chapati (atta) plus dodatkowo do wałkowania

200-220 ml wody

mała miska z olejem roślinnym, ghee lub roztopionym masłem do gotowania

porządna szczypta soli

 

Odmiany smaków:

Ostre – posyp kminkiem indyjskim, chili w proszku, solą i mąką, rozwałkuj i usmaż.

Miętowe – na każdy kawałek sypnij ¾ łyżeczki suszonej mięty, sól i mąkę, rozwałkuj i smaż.

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z mąką i zagnieć gładkie ciasto. Zrób z niego długi wałeczek i podziel na 10 kawałków.

Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Weź jeden kawałek ciasta i zrób z niego krążek o średnicy 15 centymetrów. Rozsmaruj po powierzchni olej lub masło, posyp solą, a potem mąką. Zacznij od dalszego brzegu ciasta i roluj w swoim kierunku. Potem dłońmi rozwałkuj roladkę, żeby zrobiła się dłuższa i cieńsza. Zawiń wałeczek spiralnie, a następnie całość przyklep i zrób z tego cienki krążek. Posyp mąką z obu stron i rozwałkuj go tak, aby miał średnicę 15-18 centymetrów.

Strzepnij nadmiar mąki i połóż krążek na gorącej patelni. Zmniejsz ogień. Smaż, aż pojawią się brązowe kropki, 10-15 sekund. Przewróć i posmaruj olejem lub masłem. Przewróć jeszcze raz i znów posmaruj olejem lub masłem. Przy użyciu łyżki lub noża możesz ponacinać powierzchnię ciasta. Potem je przewróć i ponacinaj z drugiej strony. Chleb będzie dzięki temu bardziej chrupiący. Smaż, aż zrobi się złocisty po obu stronach.

Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami i serwuj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.