Para 5 - górka cielęca z borowikami podawana w towarzystwie czerwonej kapusty - dobieraniec

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
trudność: łatwe

Para 5 - górka cielęca z borowikami podawana w towarzystwie czerwonej kapusty - dobieraniec
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

górka cielęca z kością

oliwa

masło

garść borowików mrożonych

2 ząbki zzosnku

natka pietruszki

rozmaryn

ćwiartka kapusty czerwonej

1 cebula szalotka

garść suszonych śliwek

czerwone wino

sól pieprz

1 łyżka cukru

pieprz ziołowy

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Marynujemy górkę cielęcą w marynacie - oliwa + sól + pieprz ziołowy + rozmaryn. Obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni po 2 - 3 min z każdej strony, następnie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 35 min. Borowiki kroimy w plasterki wrzucamy na roztopione masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki, dusimy na wolnym ogniu ok. 7 min.
Kapustę szatkujemy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w paski suszone śliwki. Wszystko zalewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.