Marieta  Marecka

Papryki faszerowane tuńczykiem i makaronem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Papryki faszerowane tuńczykiem i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 papryki

1 puszka tuńczyka

1 szklanka suchego makaronu typu „ryż”

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka poszatkowanego, świeżego rozmarynu

1 łyżka listków świeżego tymianku

1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

2 suszone pomidory

2 łyżki soku z cytryny

1 jajo

starty, żółty ser

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy krótko, żeby lekko zmiękł, szybko odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, suszymy, przekrajamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, zachowując ogonki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy lub oleju. W misce mieszamy makaron, rozdrobnionego tuńczyka, poszatkowany czosnek, tymianek, rozmaryn i kapary. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wbijamy całe jajo i łączymy składniki. Faszerujemy papryki, obsypujemy wierzch serem i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy gorące np. z dodatkiem ajvaru.

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.