Daria Ładocha

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i warzywami


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej

4 czerwone papryki

2 średnie pomidory obrane ze skóry

pół brokułu

1 kukurydza

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka pesto czerwonego

2 łyżki oliwek czarnych bez pestek

1 łyżka sosu sojowego

szczypta soli

szczypta pieprzu

pół łyżeczki ziół prowansalskich

natka kolendry lub pietruszki

 

Przygotowanie:

Obgotuj brokuł na parze około 5 minut.
Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
W woku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Po chwili wsyp kaszę, kukurydzę, dodaj po łyżce czerwonego pesto i sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dorzuć pokrojone oliwki, brokuły i drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Papryki dokładnie umyj, odetnij górę (kapelusz) i napełnij je farszem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut w temperaturze 160-180º C.

powrót

Podobne przepisy

Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Koktajl z owoców egzotycznych
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Domowa chałwa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.