David Gaboriaud

Papryki faszerowane kaszą bulgur, cieciorką i warzywami


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 973

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 papryki czerwone

60 g kaszy bulgur

kilka łyżek cieciorki

1 mała cukinia

1 cebula

2 małe żółte papryki

płaska łyżka suszonej papryki

2 łyżki pestki dyni

kilka listków oregano

kilka listków cząbru

kawałek sera feta

sól

2 łyżki oleju

 

 

Przygotowanie:

Kaszę mocz przez 20 -25 minut w letniej wodzie. Możesz ją też ugotować. Kaszę odsącz i odstaw.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Czerwone papryki mocno opal na ogniu lub upiecz w piekarniku. Przełóż do miski, szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw na 15 min. Dzięki temu papryka zmięknie i łatwiej będzie Ci obrać ją ze skórki.
Następnie posiekaj drobno cebulę i pokrój w kostkę żółtą paprykę oraz cukinię.
Na patelni, na oleju zeszklij cebulę, dodaj żółtą paprykę i podsmażaj przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię i podsmaż ją przez kilka minut. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę, cieciorkę, słodką paprykę, oregano, cząber, wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.

Posiłkując się małym nożykiem obierz papryki ze skóry. Pokrój je na pół wzdłuż, usuń pestki. Faszeruj połówki papryki przygotowanym nadzieniem – kaszą, cieciorką i warzywami. Tak przygotowane papryki posyp pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i świeżym oregano.
Smacznego!




powrót

Podobne przepisy

Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.