Maryla Musidłowska

Papryka marynowana


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 20228

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

po 1 kg papryki czerwonej

żółtej i zielonej

1 litr octu winnego 6 procentowego

1 litr wody

300 g cukru

1 łyżka soli

paczka kolorowego pieprzu

kilka ziarenek ziela angielskiego

liście laurowe

10 małych szalotek

kilka gałązek tymianku

 

Przygotowanie:

Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć gaz pod zalewą. Do wypieczonych w piekarniku słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki i pasteryzować około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kandyzowana skórka pomarańczy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Powidła śliwkowe
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.