Ruth  Rogers

Pappa pomodoro


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pappa pomodoro
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

ząbek czosnku

pokrojony na cienkie plasterki

garść świeżej bazylii

1 kg pomidorów bez skórki

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

czerstwa ciabatta

bez skórki od spodu

podzielona na kawałki

oliwa extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek, aż się zrumieni. Dodaj kilka podartych liści bazylii, a następnie pomidory, zmniejsz płomień i gotuj 25-30 min. Dopraw pomidory solą i pieprzem i dodaj kawałki ciabattę i resztę bazylii. Skrop ciabattę odrobiną wody i przemieszaj z pomidorami. Dopraw oliwą extra vergine. Podawaj letnią albo na zimno, z kieliszkiem Chianti classico.

powrót

Podobne przepisy

Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.