Papaya salad

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Papaya salad
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 owoce zielonej papai

50 g pokrojonej na 5 cm kawałki tajskiej fasolki zielonej

250 g pomidorków koktajlowych

3 małe świeże papryczki chilli bez pestek

2 łyżki suszonych krewetek

sok z 1 limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka cukru palmowego

2 ząbki czosnku zmiażdżone

pół pęczka kolendry posiekanej

garść uprażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Papaję pokroić w julienne. Posiekane papryczki utrzeć w moździerzu razem z cukrem palmowym, sokiem z limonki, czosnkiem, krewetkami i sosem rybnym. Dodać fasolkę i ubić z zawartością moździerza jednak niezbyt mocno, a jedynie tak, by zmiękczyć włókna fasoli. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać. Wrzucić wstążki papai i posiekaną kolendrę. Wymieszać ze składnikami powstałego w moździerzu sosu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.