Ruth  Rogers

Papardelle z zającem


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Papardelle z zającem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata do zająca:

1 butelka Chianti Classico

liście selera naciowego

1 czerwona cebula, pokrojona na plastry

5 ząbków czosnku

2 kawałki kory cynamonowej

kilka goździków



Pozostałe składniki:

1 zając, podzielony na 6 porcji (skoki, comber przekrojony na pół i przednie kończyny)

oliwa

mąka

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1½ czerwonej cebuli, posiekanej

1 łodyga selera naciowego, posiekanego

½ dużej marchwi, pokrojonej w drobną kostkę

1 kawałek kory cynamonowej

gałązka laurowa

garść jagód jałowca

kilka goździków

2 łyżki śmietany



Przygotowanie:

Zamarynuj zająca w winie z dodatkami na 3 dni. Wstaw do lodówki. Przekładaj mięso od czasu do czasu.

Obtocz części zająca w mące, dopraw solą i pieprzem i obsmaż na dużej ilości dobrze rozgrzanej oliwy. Gdy mięso się zrumieni, przełóż je na talerz i przetrzyj dno patelni, żeby nie zostały na nim drobiny mięsa i mąki, które mogą się przypalić. Wlej nową porcję oliwy na patelnię i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż mieszając, aż zmiękną, a aromaty się połączą. Przecedź marynatę, wlej do rondla, dodaj kawałek kory cynamonowej, gałązkę laurową, garść jagód jałowca i goździki. Zagotuj marynatę i włóż do niej kawałki mięsa: części tułowia na godzinę, a kończyny na półtorej. Gotuj mięso na małym ogniu. Obierz ugotowane mięso z kończyn i włóż do naczynia malaksera. Dodaj 2 łyżki sosu, w którym się gotowało i zmiksuj. Oddziel mięso z combra od kości i włóż do dużego rondla. Dodaj trochę sosu, w którym gotowało się mięso zająca oraz śmietanę. Dodaj zmielone mięso. Delikatnie przemieszaj, żeby kawałki combra się nie rozpadły. Podawaj z makaronem papardelle (szerokie wstążki).



© Rose Gray i Ruth Rogers



powrót

Podobne przepisy

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.