Ruth  Rogers

Papardelle z zającem


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Papardelle z zającem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata do zająca:

1 butelka Chianti Classico

liście selera naciowego

1 czerwona cebula, pokrojona na plastry

5 ząbków czosnku

2 kawałki kory cynamonowej

kilka goździków



Pozostałe składniki:

1 zając, podzielony na 6 porcji (skoki, comber przekrojony na pół i przednie kończyny)

oliwa

mąka

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1½ czerwonej cebuli, posiekanej

1 łodyga selera naciowego, posiekanego

½ dużej marchwi, pokrojonej w drobną kostkę

1 kawałek kory cynamonowej

gałązka laurowa

garść jagód jałowca

kilka goździków

2 łyżki śmietany



Przygotowanie:

Zamarynuj zająca w winie z dodatkami na 3 dni. Wstaw do lodówki. Przekładaj mięso od czasu do czasu.

Obtocz części zająca w mące, dopraw solą i pieprzem i obsmaż na dużej ilości dobrze rozgrzanej oliwy. Gdy mięso się zrumieni, przełóż je na talerz i przetrzyj dno patelni, żeby nie zostały na nim drobiny mięsa i mąki, które mogą się przypalić. Wlej nową porcję oliwy na patelnię i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż mieszając, aż zmiękną, a aromaty się połączą. Przecedź marynatę, wlej do rondla, dodaj kawałek kory cynamonowej, gałązkę laurową, garść jagód jałowca i goździki. Zagotuj marynatę i włóż do niej kawałki mięsa: części tułowia na godzinę, a kończyny na półtorej. Gotuj mięso na małym ogniu. Obierz ugotowane mięso z kończyn i włóż do naczynia malaksera. Dodaj 2 łyżki sosu, w którym się gotowało i zmiksuj. Oddziel mięso z combra od kości i włóż do dużego rondla. Dodaj trochę sosu, w którym gotowało się mięso zająca oraz śmietanę. Dodaj zmielone mięso. Delikatnie przemieszaj, żeby kawałki combra się nie rozpadły. Podawaj z makaronem papardelle (szerokie wstążki).



© Rose Gray i Ruth Rogers



powrót

Podobne przepisy

Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.