Jacek Sikora

Papaja nadziewana musem cytrynowym


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Papaja nadziewana musem cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 papaja

½ kieliszka słodkiego białego wina

2 duże cytryny

szklanka cukru pudru

150 ml śmietanki kremówki

piana z 2 białek

1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach wody

 

Przygotowanie:

Wino wlać do miski, zetrzeć do niego skórkę z cytryny i dodać cukier puder. Całość wymieszać. W mikserze ubić śmietanę, w trakcie ubijania powoli i stopniowo, tak by masa nie „siadła” dolać wino z dodatkami. Masa powinna być gęsta. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Papaję przekroić na połówkę, wypestkować i wydrążyć środek zostawiając nieco miąższu. Krem przełożyć do papai i wstawić do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.