Panna cotta z sosem poziomkowym

Panna cotta z sosem poziomkowym
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 75 g cukru
  • 10 g żelatyny
  • laska wanilii
Sos poziomkowy:
  • 200 g poziomek mrożonych
  • 100 ml soku truskawkowego
  • 50 ml likieru poziomkowego
  • 19 g skrobi kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko z cukrem i śmietanką oraz wanilią podgrzej.
Żelatynę namocz w zimnym mleku. Następnie rozpuść napęczniałą żelatynę w gorącym mleku, wyjmij laskę wanilii.
Przestudź masę i delikatnie przelej do salaterek. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje. Poziomki zasyp cukrem, dodaj sok truskawkowy. Skrobię rozrób z połową soku truskawkowego i dodaj do owoców. Zagotuj do momentu, aż zacznie delikatnie żelować, wystudź i dodaj likier poziomkowy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA