Tomasz Deker

Panna cotta z sosem poziomkowym


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 575

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 ml śmietanki kremówki

250 ml mleka 3,2%

75 g cukru

10 g żelatyny

laska wanilii

 

Sos poziomkowy:

200 g poziomek mrożonych

100 ml soku truskawkowego

50 ml likieru poziomkowego

19 g skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Mleko z cukrem i śmietanką oraz wanilią podgrzej.
Żelatynę namocz w zimnym mleku. Następnie rozpuść napęczniałą żelatynę w gorącym mleku, wyjmij laskę wanilii.
Przestudź masę i delikatnie przelej do salaterek. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje. Poziomki zasyp cukrem, dodaj sok truskawkowy. Skrobię rozrób z połową soku truskawkowego i dodaj do owoców. Zagotuj do momentu, aż zacznie delikatnie żelować, wystudź i dodaj likier poziomkowy.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.