Anne Burrell

Panna cotta z pieczonymi figami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z pieczonymi figami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 listki żelatyny

4 filiżanki śmietany kremówki

1 filiżanka plus 2 łyżki cukru

1 laska wanilii

2 filiżanki fig przekrojonych na pół

¼ filiżanki octu balsamicznego wysokiej jakości

6 filiżanek do podania

 

 

Przygotowanie:


Włóż listki żelatynowe do miski z zimną wodą, by zmiękły. W rondlu połącz śmietanę z filiżanką cukru. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob ziarenka. Dodaj ziarenka i pusty strąk wanilii do rondla. Zamieszaj. Zagotuj śmietanę i gdy zawrze, natychmiast wyłącz gaz. Wyjmij listki żelatynowe z wody, odciśnij i dodaj do śmietany. Usuń strąk wanilii. Zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Od razu wlej śmietanę do filiżanek i ostudzoną wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połącz figi z 2 łyżkami cukru i octem balsamicznym. Odstaw na 15 minut. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut lub do czasu, gdy figi zmiękną a cukier z octem zaczną się karmelizować. Udekoruj panna cottę figami i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.