Panna cotta z pieczonymi figami

Panna cotta z pieczonymi figami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 listki żelatyny
  • 4 filiżanki śmietany kremówki
  • 1 filiżanka plus 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 filiżanki fig przekrojonych na pół
  • ¼ filiżanki octu balsamicznego wysokiej jakości
  • 6 filiżanek do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż listki żelatynowe do miski z zimną wodą, by zmiękły. W rondlu połącz śmietanę z filiżanką cukru. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob ziarenka. Dodaj ziarenka i pusty strąk wanilii do rondla. Zamieszaj. Zagotuj śmietanę i gdy zawrze, natychmiast wyłącz gaz. Wyjmij listki żelatynowe z wody, odciśnij i dodaj do śmietany. Usuń strąk wanilii. Zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Od razu wlej śmietanę do filiżanek i ostudzoną wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połącz figi z 2 łyżkami cukru i octem balsamicznym. Odstaw na 15 minut. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut lub do czasu, gdy figi zmiękną a cukier z octem zaczną się karmelizować. Udekoruj panna cottę figami i podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA