Panna cotta z nektarynkami Petera Gilmore’a

Przepis z programu Figle (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z nektarynkami Petera Gilmore’a
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 l wody

900 g drobnego cukru

6 nektarynek

350 ml śmietany

100 g cukru

2 laski wanilii

7 łyżeczek żelatyny

szklanka zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Rozpuścić cukier w wodzie i doprowadzić do wrzenia. W tym samym czasie przekroić nektarynki na połówki i wyjąć pestki. Włożyć połówki nektarynek do wrzącego syropu. Z papieru do pieczenia wyciąć koło większe o 4 cm od średnicy garnka. Zmniejszyć ogień i ostrożnie przykryć owoce w syropie tak, żeby papier opierał się na powierzchni gotującego się płynu. Gotować 20 min, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Wlać do rondla śmietanę, wsypać 100 g cukru. Rozciąć wzdłuż laski wanilii, zeskrobać ziarenka za pomocą noża i wrzucić do rondla ze śmietaną razem z pustymi laskami. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 min, a następnie zdjąć z ognia. Namoczyć 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękła, a następnie wyjąć ją, odcisnąć i dokładnie wymieszać ze śmietankową mieszaniną. Przelać krem do miski, ostudzić i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby zgęstniał. W tym czasie zdjąć skórkę z nektarynek. Odmierzyć 800 ml syropu, w którym gotowały się owoce. Wyciąć z nektarynek krążki, które zmieszczą się w foremkach, w których pannacotta będzie zastygać. Skórki i skrawki nektarynek wrzucić z powrotem do syropu. Odstawić, żeby syrop nabrał koloru. Plastikową tacę albo duży talerz wyłożyć papierem silikonowym albo grubym papierem do pieczenia. Ustawić na nim 4 podłużne foremki bez dna. Przelać na wpół zastygły krem śmietankowy do foremek i wstawić do lodówki. Namoczyć 4 łyżeczki żelatyny, żeby zmiękła. Przecedzić syrop, następnie wyjąć żelatynę, odcisnąć i dokładnie wymieszać

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.