Anna Olson

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym


Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Panna cotta

2 łyżeczki żelatyny w proszku

1 szklanka maślanki

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka śmietany 18-procentowej

1/3 szklanki cukru

1 laska wanilii



Lekko nasmarować olejem sześć kokilek. Zmieszać żelatynę z dwiema łyżeczkami zimnej wody. Do średniego rondla wlać maślankę i oba rodzaje śmietany. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać miąższ do mlecznej mieszaniny. Dodać pozostały strąk wanilii, dla nadania aromatu. Zagotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Usunąć pustą laskę wanilii i dodać żelatynę, stale mieszając. Przelać krem do kokilek, ostudzić i wstawić do lodówki na cztery godziny.



Sos truskawkowy

2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek

½ szklanki maślanki

2/3 szklanki cukru

skórka i sok z jednej limonki



Zmielić składniki na gęste puree i przetrzeć przez sito. Sos można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.



Faworki naleśnikowe

3 naleśniki

2 łyżki cukru

¼ łyżeczki cynamonu

olej roślinny do smażenia



Garnek średnich rozmiarów wypełnić olejem do ok. 1/3 wysokości i podgrzewać na średnim ogniu przez 10 minut. Pociąć naleśniki na paski centymetrowej szerokości. Zmieszać w dużej misce cukier z cynamonem i przygotować talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, do odsączania faworków z tłuszczu. Włożyć trzecią cześć naleśnikowych pasków do gotującego się oleju na 2 minuty, aż staną się złoto -brązowe. Wyjąć faworki łyżką cedzakową i ułożyć na papierowym ręczniku. Wciąż gorące faworki przełożyć do miski z cukrem i cynamonem, wyjąć na talerz, ostudzić. Można je usmażyć na dzień przed podaniem i przechować w szczelnym pojemniku.



Przygotować deser do podania: za pomocą gorącego noża wyjąć na talerze porcje panna cotty, odwracając je. Nałożyć łyżką sos truskawkowy wokół każdej porcji i ozdobić kawałkami truskawek i naleśnikowymi faworkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.