Panna cotta z maślanką i borówkami

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z maślanką i borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panna cotta:

300 ml śmietany kremówki

70 g miałkiego cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 laska wanilii

2½ listka żelatyny

300 ml maślanki

90 g borówek amerykańskich

 

Sos:

100 g miałkiego cukru

50 ml wody

1 gwiazdka anyżu

100 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Panna cotta:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Umieść śmietanę, cukier i pastę z wanilii (lub laskę rozkrojoną wzdłuż i wyskrobane z niej ziarenka) w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie niemal wrzeć. Zdejmij rondel z ognia. Odciśnij żelatynę z nadmiaru wody, wrzuć do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj maślankę i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Rozdziel borówki między 4–5 miseczek i zalej masą śmietanową. Odstaw do lodówki do zastygnięcia, przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sos:
Wlej wodę do rondla, wrzuć cukier i anyż. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni koloru. Zdejmij z ognia, wrzuć borówki, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Borówki zmiękną, a syrop zyska głęboki ciemnoczerwony kolor.

Przed podaniem przesuń nożem wokół brzegów miseczek, odwróć do góry dnem i wyłóż panna cottę na talerzyki. Polej sosem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.