Panna cotta z maślanką i borówkami

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z maślanką i borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panna cotta:

300 ml śmietany kremówki

70 g miałkiego cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 laska wanilii

2½ listka żelatyny

300 ml maślanki

90 g borówek amerykańskich

 

Sos:

100 g miałkiego cukru

50 ml wody

1 gwiazdka anyżu

100 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Panna cotta:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Umieść śmietanę, cukier i pastę z wanilii (lub laskę rozkrojoną wzdłuż i wyskrobane z niej ziarenka) w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie niemal wrzeć. Zdejmij rondel z ognia. Odciśnij żelatynę z nadmiaru wody, wrzuć do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj maślankę i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Rozdziel borówki między 4–5 miseczek i zalej masą śmietanową. Odstaw do lodówki do zastygnięcia, przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sos:
Wlej wodę do rondla, wrzuć cukier i anyż. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni koloru. Zdejmij z ognia, wrzuć borówki, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Borówki zmiękną, a syrop zyska głęboki ciemnoczerwony kolor.

Przed podaniem przesuń nożem wokół brzegów miseczek, odwróć do góry dnem i wyłóż panna cottę na talerzyki. Polej sosem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.