Panna cotta z maślanką i borówkami

Panna cotta z maślanką i borówkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Panna cotta:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 70 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 laska wanilii
  • 2½ listka żelatyny
  • 300 ml maślanki
  • 90 g borówek amerykańskich
Sos:
  • 100 g miałkiego cukru
  • 50 ml wody
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 100 g borówek amerykańskich

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Panna cotta:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Umieść śmietanę, cukier i pastę z wanilii (lub laskę rozkrojoną wzdłuż i wyskrobane z niej ziarenka) w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie niemal wrzeć. Zdejmij rondel z ognia. Odciśnij żelatynę z nadmiaru wody, wrzuć do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj maślankę i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Rozdziel borówki między 4–5 miseczek i zalej masą śmietanową. Odstaw do lodówki do zastygnięcia, przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sos:
Wlej wodę do rondla, wrzuć cukier i anyż. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni koloru. Zdejmij z ognia, wrzuć borówki, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Borówki zmiękną, a syrop zyska głęboki ciemnoczerwony kolor.

Przed podaniem przesuń nożem wokół brzegów miseczek, odwróć do góry dnem i wyłóż panna cottę na talerzyki. Polej sosem i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA