Maryla Musidłowska

Panna cotta z galaretką morelową


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 8849

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 galaretka morelowa

puszka kompotu morelowego

100 ml Martini rosato

1 l śmietanki kremówki

150 g cukru

2 laski wanilii

2 łyżki żelatyny

5 łyżek wody

oliwa do wysmarowania blaszki

 

Przygotowanie:

Ugotuj syrop z kompotu morelowego z Martini. Kiedy odparuje jedna trzecia dodaj galaretkę morelową, wymieszaj i ostudź w zimnej wodzie (płynu powinno być nie więcej niż 500 ml). Natłuść oliwą formę keksową (26 cm na 8 na 8 cm). Wyłóż foremkę morelami - wypukłym do dołu. Wylej galaretkę morelową do foremki z owocami. Wstaw do lodówki. Namocz żelatynę w pięciu łyżkach wody. Wlej śmietankę do rondla. Wsyp cukier. Wyskrob ziarenka z wanilii, dodaj razem ze strączkami do śmietanki w rondlu. Zagotuj śmietankę z wanilią i cukrem ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj (namoczoną w wodzie) żelatynę, wymieszaj aż żelatyna się całkiem rozpuści. Ostudź śmietankę w zimnej wodzie. Delikatnie wylej zimną śmietankę na zastygniętą galaretkę. Jeżeli chcesz, żeby twój sernik miał strukturę bardziej przypominającą prawdziwą panna cottę użyj połowy namoczonej żelatyny.

powrót

Podobne przepisy

Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

danutaml

postów: 5

18.01.2012 17:21

CYTUJ

Doskonały przepis!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.