Panna cotta z figami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z figami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

300 g fig

100 ml śmietany kremówki

120 g cukru pudru (lub cukru drobnego do wypieków)

12-15 g żelatyny w listkach

laska wanilii

łyżka likieru aurum

(albo innego likieru)



Przygotowanie

Obieramy figi, kroimy na kawałki, przecieramy lub miksujemy i dodajemy likier. W zimnej wodzie zamaczamy żelatynę w listkach. Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia; dodajemy odsączoną i wyciśniętą w rękach żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy drewnianą łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy przez sitko do miski i dodajemy przecier z fig, nalewamy do foremek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy na chwilę foremkę w ciepłej wodzie i przekładamy deser na talerz, dekorujemy wedle gustu.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.