Panna cotta z figami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z figami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

300 g fig

100 ml śmietany kremówki

120 g cukru pudru (lub cukru drobnego do wypieków)

12-15 g żelatyny w listkach

laska wanilii

łyżka likieru aurum

(albo innego likieru)



Przygotowanie

Obieramy figi, kroimy na kawałki, przecieramy lub miksujemy i dodajemy likier. W zimnej wodzie zamaczamy żelatynę w listkach. Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia; dodajemy odsączoną i wyciśniętą w rękach żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy drewnianą łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy przez sitko do miski i dodajemy przecier z fig, nalewamy do foremek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy na chwilę foremkę w ciepłej wodzie i przekładamy deser na talerz, dekorujemy wedle gustu.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.