Panna cotta z białą czekoladą i truskawkami

Przepis z programu Figle (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z białą czekoladą i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1.2 l śmietany kremówki

2 laski wanilii

drobno starta skórka z 1 cytryny

3 płatki żelatyny

150 ml mleka 3,2%

250 g białej czekolady dobrej jakości

85 g cukru-pudru

świeże truskawki

ocet balsamiczny i cukier-puder do podania

 

 

Przygotowanie:


Wlać do rondla 900 ml śmietany i dodać pokrojone laski wanilii i skórkę cytrynową. Zagotować i podgrzewać na małym ogniu, aż objętość płynu zmniejszy się o ¼. Nie studzić. Namoczyć płatki żelatyny w zimnym mleku. Podgrzać mleko mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Posiekać drobno białą czekoladę. Przelać mleko i wsypać czekoladę do zredukowanej śmietany. Przecedzić mieszaninę do miski przez sito i schłodzić, aż zgęstnieje, ale się nie zestali. Ubić pozostałą śmietanę na niezbyt sztywno i dodać przesiany cukier-puder. Delikatnie i dokładnie wymieszać, dodać do śmietankowego kremu i ponownie wymieszać. Podzielić krem między 8 filiżanek (ok. 150 ml pojemności) i wstawić do lodówki, żeby zastygł. Oderwać szypułki od umytych truskawek, pokroić owoce na ćwiartki, rozgnieść widelcem i zmieszać z odrobiną octu balsamicznego i cukru-pudru. Podawać porcje pannacotty z truskawkami na talerzykach.

powrót

Podobne przepisy

Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.