Marieta  Marecka

Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 ml śmietanki kremówki 36%

150 ml mleka

2 łyżki żelatyny

1 laska wanilii

3 łyżki cukru

skórka starta z ½ cytryny

300 g malin

2 łyżki cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy.
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej ziarenkami. Podgrzewamy powoli często mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana dobrze podgrzeje.
Wyciągamy skórkę z cytryny i wanilię, dodajemy namoczoną żelatynę. Bardzo energicznie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Przelewamy śmietankę do małych filiżanek lub foremek i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby stężała.
Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy (część malin zostawiamy do dekoracji), dodajemy pastę z wanilii i grzejemy dotąd, aż zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito i studzimy.
Panna cottę wyciągamy z foremek, najlepiej na chwilę wkładając ją do gorącej wody, i polewamy sosem malinowym, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.