Panir z salsą pomidorową

Panir z salsą pomidorową
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Panir:

Na salsę:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko gotujemy. Kiedy płyn się zagotuje dodajemy sok z cytryny i ściągamy garnek z ognia. Delikatnie mieszamy, aż mleko się zetnie. Na sitku rozkładamy jałową gazę (można ją kupić w aptece) i przecedzamy zawartość garnka. Warto pod sitem postawić miskę, gdyż odcedzona serwatka dobrze nadaje się jako baza do zup – sama w sobie smakuje świetnie. Na gazie zostanie nam ser, który musimy odcisnąć. Jeśli chcemy mieć czysty, bezsmakowy panir, odciskamy go i przykrywamy czymś ciężkim (np. słoikiem) i wkładamy do lodówki. Jeśli chcemy zrobić smakowe kiełbaski z serka, jeszcze na sicie dodajemy utarty czosnek i majeranek, mieszamy z serkiem i ponownie odciskamy formując z niego wałek. Możemy zrolować go jak cukierek i ponownie odcisnąć, a następnie odstawić go do lodówki na kilka godzin. Taki ser świetnie nadaje się do jedzenia na surowo. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Ser zachowuje swoją zwartość i nie topi się. Ma delikatny smak i jest pyszny.

Przygotowanie salsy:
Pomidory pokroić w kostkę, rozetrzeć czosnek z solą, dodać do pomidorów razem z posiekanymi ziołami, sokiem cytrynowym i olejem. Wymieszać. Podawać z serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA