Grzegorz  Łapanowski

Panir z salsą pomidorową


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

odsłon: 7379

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panir:

1 l mleka zimnego (nie może być uht)

sok z 1/2 cytryny

2-3 ząbków czosnku

łyżka majeranku

Na salsę:

3 różnokolorowe pomidory

1 ząbek czosnku

sól

pieprz do smaku

kilka liści bazylii

sok z połowy cytryny

kilka kropli oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mleko gotujemy. Kiedy płyn się zagotuje dodajemy sok z cytryny i ściągamy garnek z ognia. Delikatnie mieszamy, aż mleko się zetnie. Na sitku rozkładamy jałową gazę (można ją kupić w aptece) i przecedzamy zawartość garnka. Warto pod sitem postawić miskę, gdyż odcedzona serwatka dobrze nadaje się jako baza do zup – sama w sobie smakuje świetnie. Na gazie zostanie nam ser, który musimy odcisnąć. Jeśli chcemy mieć czysty, bezsmakowy panir, odciskamy go i przykrywamy czymś ciężkim (np. słoikiem) i wkładamy do lodówki. Jeśli chcemy zrobić smakowe kiełbaski z serka, jeszcze na sicie dodajemy utarty czosnek i majeranek, mieszamy z serkiem i ponownie odciskamy formując z niego wałek. Możemy zrolować go jak cukierek i ponownie odcisnąć, a następnie odstawić go do lodówki na kilka godzin. Taki ser świetnie nadaje się do jedzenia na surowo. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Ser zachowuje swoją zwartość i nie topi się. Ma delikatny smak i jest pyszny.

Przygotowanie salsy:
Pomidory pokroić w kostkę, rozetrzeć czosnek z solą, dodać do pomidorów razem z posiekanymi ziołami, sokiem cytrynowym i olejem. Wymieszać. Podawać z serem.

powrót

Podobne przepisy

Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Hummus
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone pieczarki w sosie chili
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.