Anjum  Anand

Panir – indyjski twaróg


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Panir – indyjski twaróg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 litry tłustego mleka

200-250 ml jogurtu naturalnego lub 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Zagotować mleko w garnku o grubym dnie. Kiedy zacznie kipieć, wlać jogurt lub sok z cytryny. Podgrzewać dalej, delikatnie mieszając, około minuty - aż mleko się zwarzy i powstaną grudki twarogu. Zdjąć z ognia. Wyłożyć duże sito gazą i umieścić je nad miską. Odcedzić paneer na sicie i przelać zimną wodą. Na 20 minut powiesić w zawiązanej gazie nad zlewem, aby ściekł nadmiar wody. Następnie, dość mocno ściskając gazę, przełożyć paneer na blat lub deskę. Przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na 30-40 minut, aby stężał, po czym pokroić w kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sakiewki z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Studencki kubek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.